Yağmur Oluk İnişleri ile Mimari proje aşamaları, tamamıyla bütünsel düşünmeyi gerektirmektedir. Bu nedenle çatı üzerinde bulunan tüm elemanlar, titizlikle tasarlanarak düzenlenmelidir. Özellikle yağmur iniş boruları bütünün bir parçasıdır. Yağmur borularının cephe estetiği açısından iyi bir şekilde planlamalıdır. Yağmur oluk borusunu tamamen bir yapının mimari elemanı olarak görmek, kusursuz tasarımlar için çok önemlidir. Bina cephesinde oluşturulan bir kanalla yağmur borusunu gizlemek iyi bir çözüm olacaktır. Ancak denetim amacıyla açılabilir olarak tasarlamak mantıklı bir düşüncedir. Bir diğer çözüm ise bina cephesinde yağmur borularını tamamen kullanmamaktır. Bu durumda yağış suları binanın içine akışlı bir çatı sistemi şeklinde çözülerek gizlenmiştir. Hangi çözümü kullanacağınız önemli değildir. Önemli olan bina cephesinde borularla çirkin bir mimari oluşturmamaktır. İçe akışlı çatı sistemlerinde yağmur borusunun tıkanması sorunuyla karşılaşılabilir. İniş borularının genel olarak denetlenebilir şekilde tasarlanması, bir sorun oluşunca çözmek için çok önemlidir.
Yağmur Oluk Sistemleri
Yağmur oluk sistemlerini üç ana gruba ayırabiliriz. Bu üç grup asma oluk, gizli yağmur oluğu, eğimli yağmur oluğu şeklindedir. Eğimli yağmur oluğuna dikey yağmur olukları adı da verilmektedir. Eğimli dereler çatıya dikey olarak yapılmaktadır. Asma yağmur oluk sistemi, günümüzde Pcw yağmur oluklarını çatının cephesine monte edilerek uygulanan sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. PVC oluk kullanılmadan önce, çinko metal gibi paslanmaz malzemeler kullanılmaktaydı. Gizli yağmur oluk sistemleri geri çekme işlemi yapılarak, parapetlerin arasında gizlenen oluk sistemidir.
Yağmur Oluk Borusu
Yağmur borusunun görevi çatıdan gelmekte ulan yağış suyunun sorunsuz bir şekilde zemine iletmektir. Yağmur iniş borularının malzemeleri genellikle çinko ve bakırdır. Yağmur borusu sayısı dikkate alınarak uygun çapta üretilmesi gerekmektedir. Yağmur borusunun çinkodan yapıldığı zaman, yeterli miktarda çap verilmişse yağmur borusunun kenarları birbiri üzerine yaklaşık olarak 2cm bindirilerek lehimlenmesi gerekmektedir. Bakır yağmur borusu kullanıldığında ise, boru kenarları normal bir kenet sistemi oluşturularak uygulanabilir. Yağmu borularının boyutları, çinko levhaya bağlı olarak değişmektedir. Üretimde kolay olması amaçlanarak borular 1.0m olarak yapılmaktadır.
Yağmur borularının duvar üzerindeki tespiti, kelepçeler yardımıyla yapılmaktadır. Plastik yağmur borularının 7-10-15 santimetre çapında ve 1-2-3-6 metre boylarında üretildiğini söyleyebiliriz. 6 metre uzunluğundaki borular, tek parça oldukları için daha kolay uygulanmaktadır. Bunun yanında depolama konusunda sıkıntı oluşturduğu için piyasa üzerinde çabuk tüketilerek, kolay kolay temin edilememektedir. Plastik yağmur boruları, birbirlerine kenetlendikleri durumlarda tamamen su sızdırmayacak şekilde üretilmektedir. Boruların birbirine geçirildiği bölgelere, uygun boyutlarda kauçuk halka yerleştirilerek sızdırmazlık garanti altına alınmalıdır. Plastik borular, kendilerinin duvara kelepçelenmesi için özel üretilmiş plastik kelepçelerin yardımıyla duvara sabitlenebilirler. Bu tür kelepçeler, boruların birbirine kenetlendiği yerin tam alt kısmından duvara sabitlenen dübele uyacak boyda vida ila bağlanmalıdır. Bu işlem gerçekleştirildiği takdirde, aşağı kaymalar önlenmiş olacaktır. Garanti olması için 2 metre aralıklarla kelepçeler takılmalıdır. Yağmur boruları cephe üzerinde iyi gizlenemediği durumlarda, estetiği oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Genel olarak çatının bir parçası olsa da estetik algımızca henüz kabul edilememiştir. Bu konuda mimarların üzerine düşen görev, estetiği bozmadan uygun bir yağmur iniş borusu tasarlamaktır.
Yağmur Oluk Firması İstanbul
İstanbul il sınırları içerisinde tercih edebileceğiniz birçok yağmur oluk firması mevcuttur. Müşterilerin ilk konuştukları firmaya hemen güvenmemelerini önermekteyiz. Firmanın yetersizliği ve yaptığı hatalar yüzünden çatınızda ve dolayısıyla evinizde çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaşıp mağdur olmamak adına, iyi bir araştırma sonrası çatı firmanıza karar vermelisiniz. Çalışacak olduğunuz firmanın daha öne yapmış olduğu işleri kendinize referans alabilirsiniz. İstanbul Anadolu yakasında bulunan Üsküdar, sancak tepe, tuzla, pendik gibi birçok ilçede sizlere hizmet vermekteyiz. Alanında uzman kadromuza sonsuz güvenebilirsiniz. Asla pişman olmayacaksınız.
Yağmur Oluk Fiyatları
Yağmur oluk fiyatları çatının temel olarak büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Çatı ne kadar büyükse, o kadar fazla boruya ihtiyaç olacağından fiyatı doğrudan etkilemektedir. Çatı büyüklüğü haricinde, yağmur oluklarında kullanılan malzemelerin çeşidi, kalitesi gibi durumlarda ekstra olarak maliyet çıkartmaktadır. Doğru bir fiyat listesini, ekibimizin çatınızı keşif yaptıktan sonra vermemiz mümkündür. Yüksek kalite çalışmalarda en uygun fiyatı müşterilerimize sunarak, memnuniyet beklemekteyiz.
Yağmur oluk fiyatları, malzemenin türü, boyutları, markası ve montaj gerekliliği gibi faktörlere göre değişebilir. Ayrıca, piyasadaki fiyatlar, şehir, bölge ve satıcıya göre de değişebilir. Fiyatlar genellikle 20-200 TL arasında değişebilir. Ayrıntılı bir fiyat bilgisi için, bulunduğunuz bölgedeki perakendecilere veya çevrimiçi satıcılara başvurabilirsiniz.